MIF's historie » 1936-1970

SØK

Kontaktinfo MIF

Mjøndalen IF
Hagatjernveien 17
3050 Mjøndalen
post@mif.no

Billettkjøp kamper Mjøndalen Fotball

Kontakt oss

Ansatte fotball

Grasrotandelen

MIFs historie 1936-1970

1936: Da MIF slo "Bronselaget"

Bruntrøyene velges som "sparringparter" for det norske fotball-landslaget som skal delta i olympiaden i Hitlers Tyskland. Hele Drammensområdet er i opprør, siden ikke en eneste MIF-spiller er tatt ut på landslaget. Og debatten raser på sportsidene. Desto større ble MIF’s triumf på Marienlysts gress i Drammen, der Gubbe Andersen avgjorde kampen til MIF's fordel ved å skåre kampene eneste mål.

Denne ydmykelsen fører til returkamp på Ullevål, der "bøndene" skulle slås for en hver pris. Stortalentet Reidar Kvammen blir hentet inn fra Stavanger, men til liten hjelp. MIF tar ledelsen og går opp til 2-0, men kampen ender til slutt 2-2. Det hører med til historien at MIF ikke fikk lov av forbundet å bytte inn en skadet spiller og måtte spille halve kampen med ti - og en "halv" mann. At det var selveste bronselaget MIF sammenlagt slo 3-2, ble en aldri så liten fjær i hatten for hele distriktet. I cupen spiller laget seg igjen helt fram til finalen, men Fredrikstad er det beste laget og vinner 2-0 på Ullevål.

1937: Et nytt gullår - og to kongepokaler!

Et nytt gullår, siden både bandy- og fotball-laget henter hjem hver sin kongepokal. På bandybanen vinner MIF 4-0 over Grane(Bærum).Så fotball: Etter å ha revansjert seg mot FFK i semifinalen, møtes MIF og Odd i finalen for første gang siden 1924.

Men denne gangen er det bruntrøyene som trekker det lengste strået i Porsgrunn, ved å vinne 4-2 etter ekstraomganger. To av kampen sentrale spillere var Gubbe Andersen og Odds Rolf Holmberg. MIFs keeper, Sverre Nordby, får endelig sjansen på landslaget og debuterer mot Tyskland i Berlin.

1938: Ny finale og første hjemmetap på 8. år!

MIFs 7. fotballfinale på 15 år! Nok en gang er FFK motstander. Men den jevnspilte kampen på Hamar avgjøres ikke før i ekstraomgangene. Gubbe må forlate arenaen med skade, og "guttane fra Plankebyen" vinner til slutt 3-2 etter en fatal feil av MIF's høyreback. Samme året møtes MIF og Lyn i Mjøndalen til finale i Norgesserien, og MIF påføres sitt første hjemmetap siden 1930! På vintersiden blir mif-gutten Kristian Kongsrud klassevinner i Birkebeinerløpet på dagens 3.beste tid. I bandy deltar MIF som et av 4 norske lag i en svensk-norsk bandyserie.

1939: Til 5. runde, men tap for Sarp.

For annet år på rad tar Kristian Kongsrud klasseseieren i Birkebeiner'n.

I cupens 4.runde blir det nytt et møte med Viking, der MIF vinner med 3-1. Men i kvartfinalen måtte vi gi tapt med 4-1 for et talentfullt og pågående Sarpelag på Marienlyst Stadion, der kjente spillere som Harry Yven, Jakken Johansen og Olav Navestad fikk briljere mer enn MIF-tilhengerne satte pris på.

1940: Mer sølvtøy i skapet!

Ny kongepokal til klubben. Denne ganger er det bandyguttene som står for bragden ved å beseire Stabæk med 2-0. I Vikkollbakken flytter den kjente KIF-hopperen, Petter Hugsted, bakkerekorden til 70 m.

Skjebneåret 1940 var Drafn og MIF tildelt NM på ski. Men begge foreningene viste sin nasjonale holdning ved å frasi seg arrangementet og protesterte skriftlig mot at den lovlig valgte idrettsledelse var satt ut av spill av okkupantene.

Den organiserte idretten stanser opp og kommer ikke i gang igjen før fredsåret 1945. Men både ski- og bandyfolket arrangerer illegale renn og kamper langt inne på skauen i løpet av krigsårene.

1945: MIF mer enn fotball.

MIFs damegruppe blir endelig en realitet med håndball og gymnastikk på programmet. MIF-AVISA ser også dagens lys. På fotballfronten blir det cup-tap for Lyn i 4. runde.

1946: Ski-NM og semifinaletap.

NM på ski går av stabelen med MIF og Drafn som arrangører. Vikkollen er arena for det kombinerte hopprennet. MIF holder fortsatt koken i cupen. På sin vei til 5.runde var Moss blitt satt utenfor etter 0-0 i første kamp - omtalt i avisene som "målløs på Meløs" - mens 3-1-seieren på Marienlyst i omkampen, ble innledet med "Jordfreser'n" stupheading. Et foto av skåringen prydet en av veggene i NFF's lokaler i mange år, som ett av "etterkrigstidens flotteste mål". Men i semifinalen ble rødbuksene fra Plankebyen for sterke og vant 2-0.

1947: Cupsus og publikumsrekorder.

Bandylaget starter året med sin 4. NM-tittel etter overbevisende spill mot Frigg. Dette blir også første sesong med seriespill og sluttspill-kamper. Likevel trekker fotballen den største oppmerksomheten gjennom to høydramatiske semifinalekamper mellom MIF og Viking. Først 1-1 på Marienlyst med rekordpublikummet 17.400 på tribunene, en rekord for fortsatt står!! Før omkampen på Stavanger Stadion måtte det bygges ekstra tribuner for å gi plass til over 20.000 mennesker. Det ble Viking som til slutt sikret seg finalebilletten med sin 3-2-seier.

En annen stor publikumskamp i Norges-serien dette året var MIFs møte med stjerne-spekkede Lyn på Ullevål, som samlet 27.000 tilskuere !! MIF vant til slutt 3-1, først og fremst takket være Alf "Jordfreser'n" Svendsrud, som skåret alle MIF's mål og et fjerde som opplagt ble feil annullert. "Freser'n" var ekstra tent, siden en av Lyn-spillerne hadde kommet med følgende bemerkning : "Nå skal disse potitbønda få kørja full." Kanskje var det nettopp den uttalelsen som avgjorde kampen i MIF's fordel.

1948: Torgeir Torgersen snyter MIF for semi'n

Denne høsten er innledningsåret for den nye "Hovedserien" som besto av to avdelinger à 8 lag, og MIF ender på nest siste plass i sin avdeling. I cupen blir Brann satt på plass med 4-0 i fjerde runde - egentlig et pangresultat, siden mif-maskineriet opplagt har begynt å skrante. Som året før blir Viking trukket som motstander i kvartfinalen. Kan man kan vente en slags reprise av fjorårets dramatiske semifinaler? Etter sjansene er MIF nærmest seieren og blir sågar tildelt straffe 12 minutter før slutt foran øynene på 16 -17000 tilskuere.

Men for en gang skyld bommer vår venstreback, Øyvind Høibakk, fra 11-meters-merket, idet han treffer keeper Torgeir Torgersens bein på vei mot feil hjørne og snyter derved MIF for semifinalen. Med resultatet 0-0 blir det omkamp på Marienlyst, der ca. 15000 på tribunene må innse at Viking er det beste laget og vinner 1-0. Vikings keeper, Torgeir Torgersen, senere landslagskeeper og utenlandsproff, må tilskrives en stor del av æren for Vikings triumf også i denne kampen.

1949: Bra cupinnsats, men rusk i maskineriet.

Torolf Asplund, MIF, vinner Lyns juniorlandsrenn på ski, som avisen "Sportsmanden" karakteriserte som et uoffisielt NM. MIF vakler videre i hovedserien og ender til slutt på 5.-plass, der FFK blir mestre. Klubbens skeptikere er nå sikre i sine antagelser : MIF er for nedadgående. Likevel tenner cupen nok en gang håp i de lokale patriotene på "Munkhaughjørnet" - der klubbens hjernetrust er samlet.

Etter seier i 4. runde mot Trøndelags nye storlag, Freidig, som vant Norges-serien 47/48, er gamle, gode Sarp motstandere på Bislett i øsende regnvær. Østfoldingene snur 0-1 til 3-1 og gjentar til slutt sin cuptriumf fra året før og blir norgesmestre for annet år på rad. Men MIF kan tross alt si seg fornøyd med årets innsats.

1961: For kaldt på bandykamp?

4000 mennesker på en bandykamp i Norge ? Jo, det skjedde faktisk på Mjøndalen Gamle stadion i landskampen mellom Norge og Sovjet, for øvrig den første tv-overførte bandy-kampen i Norge. Eneste mjøndøl på vårt landslag var Åge Formo.

1962: Fortsatt Østland Nordre.

Fotball-laget makter ikke å spille seg opp i 2.-divisjon og må fortsette i Østland-Nordre ( 3.divisjon)

1963: Siste storfugl i Vikkollen.

God innsats blant klubbens yngre : Hopptalentet Erik Solberg blir nr.2 i Guttenes Holmenkollrenn, og bandy-juniorene erobrer NM-tittelen ved å slå Strømsgodsets yndlinger på Nye Marienlyst i Drammen, med 1500 tilskuere på plass. 1963 blir også avskjedsåret med gamle, hederskronte Vikkollen. Toralf Engan blir den siste storfuglen som setter utfor og vinner dette hovedlandsrennet foran Thorbjørn Yggeseth. Vikkollens dager er talte, og 50 års skihistorie er dermed over.

1965: Et friidrettstalent fra Mjøndalen.
Friidrettsjunioren, Arne Ekeberg, representerer Norge i landskamper både for junior og senior.

Friidrettsjunioren, Arne Ekeberg, representerer Norge i landskamper både for junior og senior. I NM tar han bronsen i lengde både i junior- og seniorklassen. På fotballbanen blir det svake prestasjoner både i serie og cup, men et lyspunkt er at tvillingparet Brede og Boye Skistad debuterer på laget og innevarsler en ny epoke.

1966: På vei opp av bølgedalen?

Etter omleggingen av seriesystemet befinner MIF seg nå i 2.divisjon, trinnet under den øverste serien.

1967: I kvart'n -20 år siden sist.

Hanna Bratlie blir nr. 5 i hovedlandsrennet i Trondheim, Bjørn Borge vinner 100-meteren i Tyrvinglekene, og bandyjuniorene tar sitt 2. NM. Fotballaget tar 2.-plassen etter Brann i 2. divisjon. I cupen blir MIF "brutalt" satt opp mot storebror Strømsgodset på i 5. runde. Men "tanksenter" Jan Erik Holmen sørger sensasjonelt for 1-0 til MIF i regnværet på Marienlyst. I kvart'n er Lyn gjester i Mjøndalen. MIF makter å utligne til 2-2, men taper til slutt 4-2 for Dutte Berg og co.

1968: Cupsensasjon og finalespill.

Årets store høydepunkt blir semifinalen mellom toppserielaget Rosenborg og MIF i divisjonen under. RBK med radarparet Iversen og Sunde er storfavoritter. Interessant er det å merke seg en spiller ved navn Nils Arne Eggen på stopperplass. Den nye publikumsrekorden lød på 15.000, og legendariske Bjørge Lillelien var på plass i 3. etasje på Mjøndalen Skole, med direkte telefon-overføring til Trondheim. Men han måtte rapportere at MIF gikk opp til 2-0 før Ivers skåra med "guds hånd". Sluttresultat : 2-1 til de brun-hvite - og finaleplass ! 21.000 kranset Ullevål finaledagen. Tross en jevnspilt kamp, vant "Barcelonalaget" Lyn, 3-0, anført av en glitrende
Harald "Dutte" Berg.

1969: MIF - RBK i nytt cupdrama.
Endelig lykkes det bandylaget å gå til topps i NM, for første gang siden 1947!

Endelig lykkes det bandylaget å gå til topps i NM, for første gang siden 1947! "Bandy-fienden" Drafn må tåle et knepent 2-1-tap.

Etter middelmådig seriespill blir cupen en ny oppmuntring. Etter seier over Start i 4.runde er alle spent på trekningen. Atter en gang blir det Rosenborg på N.Eiker Stadion !!. RBK utligner til 1-1, men John Olsen, MIFs ytre venstre, sørger for seiersmålet. I semifinalen venter en annen aristokrat, nemlig FFK. Bruntrøyene har en dårlig dag, og FFK kan gå av banen med 2-0 og finalebillett. To av lagets mest markante spillere var brødrene Tor og Jan Fugleset. Samme år debuterer MIF i UEFA-cupen. Cardiff med John Toshack på topp viser forskjellen på proff og amatørfotball og vinner hele 7-1 på bortebane. På Ninian Park i Wales slipper MIF med 5-1. På den annen side ble Egil Solbergs redusering dagens mål idet han smelte til på hel volley fra corner, som den lokale radioreporter karakteriserte som : "A tremendous effort by Solberg!"

1970: MIF fyller 60 år.

Klubben må finne seg i å være i skyggen av Strømsgodset, som er inne i sin store periode. Men i patriotene aner at 60-åringen går mot lysere tider. Blir det snart opprykk til 1.divisjon og toppseriespill på N.Eiker Stadion?

Etter en frisk start i serien, faller laget av og mister muligheten for opprykk denne gangen. Laget viser seg for ujevnt, noe 6-0-tapet for Odd og 6-0-seieren over Frigg vitner om.

Cupen : Etter seier over Skeid i omkampen på Ullevål i 4. runde, blir Steinkjer for sterke på Gullbergaunet i kvartfinalen og drar seieren i land med 2-1.