MIF's historie » 1970-1985

SØK

Kontaktinfo MIF

Mjøndalen IF
Hagatjernveien 17
3050 Mjøndalen
post@mif.no

Billettkjøp kamper Mjøndalen Fotball

Kontakt oss

Ansatte fotball

Grasrotandelen

MIFs historie 1970-1985

1971: Skitriumfer - og endelig opprykk!

MIF-hopperen Erik Solberg svever til 7.-plass i Vikersundbakken og greier 4.-plassen i stor bakke i Sapporo. Liv Hanna Bratlie imponerer nok en gang ved å ta bronse i junior-NM i Mo i Rana.

På N.Eiker Stadion møtes MIF og Pors til dyst, kanskje hjemmelagets viktigste kamp etter krigen? Det handler nemlig om retten til å erobre en plass i toppserien, der Start er utfordrer nummer en - og i farlig høstform. MIF må vinne for å være sikre. Men det varer og rekker før Brede Skistad til slutt får kranglet med seg ballen og gjør 1-0.

Det blir opprykk til den nye 12-klubbserien etter mange år i skyggenes dal.

1972: 7.-plass og 3-0 over SIF.

Erik Solberg fortsetter å hoppe langt, og det blir 5.-plass i Odnesbakken. Liv Hanna gjentar bedriften fra året før med sin 3.-plass i junior-NM på ski, og skifolket jubler over den nye lysløypa ved MIF-hytta.

Bandylaget spiller seg fram til finaleplass, men må melde pass for Drafn på sørpeføre i Drammen. Det blir 4-1 til de grønne.

Fotballaget greier ilddåpen i toppserien, men må slite for å sikre 7.-plassen. Årets dessert med krem på ble nok 3-0-seieren over Strømsgodset på N.Eiker Stadion. I cupen tar RBK revansj fra -67 og -68 og vinner semifinaleoppgjøret med 2-0 under håpløse spilleforhold på Lerkendal.

Et poeng er at hoppfantomet Bjørn Wirkola tegnet seg på skåringlisten.

1973: Hodet over vannet - men ikke mer.

Fotballsesongen blir ujevn, og det er sågar jubel i bussen etter uavgjort mot Raufoss i nest siste serierunde, siden plassen var sikret. Men i seriekampen mot Rosenborg i Trondheim tidligere i sesongen markerte Eiker-laget sitt grep om trønderne, og beviste at statistikken ennå gikk i MIFs favør.

Etter en jevn kamp dukket nemlig "Rosenborgdødaren", Jan Erik Holmen, opp som troll i eske og stupheadet inn 1-0 bak Geir Karlsen, som til da hadde holdt buret rent i seriesammenheng. I cupens 3. runde var det bare å ta av seg hatten for trollmannenTom Lund og Lillestrøm, som da befant seg i 2.divisjon. LSK vant 5-3 i en utrolig sjanserik kamp, der MIFs reduseringer hver gang ble kvittert av en ny hjemmeskåring. En trøst var at Kanarigfuglene banket Skeid hele 5-0 i 4. runde.

1974: Sportslig allsidighet - og Egil Solbergs superfrispark.

På turnfronten imponerer Tove Haugen med 3 gull og 1 bronse i landsfinalen. Det ettertraktede Bergenskruset går også til MIF-jenta dette året. Klubbens allsidighet markeres ved mange gode friidrettsresultater, også på nasjonalt plan.

Men bruntrøyene må slite for å holde hodet over vannet i serien, bl.a. blir halve laget slått ut av virus før hjemmekampen mot Viking. En stor triumf ble likevel 4-1-seieren over RBK på Lerkendal, der MIF ledet 4-0 etter 20 minutters spill!

For øvrig huskes sesongen for Egil Solbergs mange superfrispark, for eksempel hans kanon fra 25 meter på en regnvåt Start stadion, som traff krysset og smalt i bøylen på motsatt side bak en fortumla Roy Amundsen.

I cupen ryker vi ut med 4-1 for Raufoss i 4. runde.

1975: Åtte seriekamper uten tap!

Men først må nevnes MIFs nye skitalent, Vera Larsen, som tar 5.-plassen i hovedlandsrennet på Voss. Hun viser også styrke på friidrettsbanen med sitt KM på 1500 m. Bandylaget når til finalen, men taper for Ullevål. Det nye seriemesterskapet innføres.

Hva så med årets fotballsesong etter 3 år med ryggen mot veggen? Det så nemlig ikke lyst ut da vårsesongen var over: 7 poeng og på kvalik-plass. Kom det av trener Formos beinharde vintertrening? Men etter feriesamlingen i Grimstad var det et nytt lag som startet høstsesongen.

MIF satte ny, norsk serie-rekord med 8 sammenhengende kamper uten tap. Laget endte midt på tabellen à poeng med SIF, men på plassen bak. Cupen : Nok en gang til semifinalen mot RBK på en høstvåt Lerkendal, som endte med 2-1 til hjemmelaget.

1976 : Tredobbelt triumf for lagidrettene!!

I bandy blir en nye storhetsperiode innledet dette året, markert av både seriemesterskap og Kongepokal. I finalen mot Stabæk på Valle Hovin snudde de brune 0-2 til 4-3. Laget deltar også i den nyopprettede " Europacupen" og i døgnet-rundt-turneringen i Ljusdal.

En langt større sensasjon står imidlertid fotball-guttene for, ved å ta seriesølvet, slått på målstreken av Lillestrøm med ett fattig poeng. "Årets MIF-kamp" kom i aller siste serierunde mot Brann i Bergen, som endte med 2-0 seier til MIF. Selv Dagbladets kritiske sportsreporter, Isdahl, måtte berømme bruntrøyene og karakteriserte forestillingen som den beste klubbkampen han hadde sett på mange år. Superinnbytter Tor Erling Gunnerud og Arnt Kortgaard satte inn hvert sitt mål foran øynene på nærmere 23.000 bergensere. I cupen ble det "bare" 4.runde. Det var Odd Iversens hodespill som satte en brå stopper for MIFs videre avansement denne gangen. Kampen endte 2-0 til Vålerenga.

Skulle man så le eller gråte av SIFs kjempetabbe i siste kamp mot Molde? Drammens stolthet fikk seg hele 6-1 på baken og måtte ta turen ned i 2.divisjon. Med SIFs degradering er det bare 4 lag som har holdt seg i 12-klubb-seriens 5-årige historie : Brann, Mjøndalen, RBK og Viking.

1977 : Nedrykk med gull-ambisjoner, Europacup og junior-NM.

På bandybanen tar MIF sitt andre seriemesterskap, men makter ikke en ny kongepokal.

Mjøndalen Stadion er på ny landskamparena i oppgjøret mellom Norge og Sovjet. En populær nyskapning dette året er sommerbandy på asfalt i Mjøndalen. MIFs sterke juniorlag i fotball, med Per Terje Markussen i spissen, imponerer ved å slå Stjørdals-Blink med 3-1 i finalen, og kan smykke seg med tittelen norgesmester!

Så kan en spørre hva som skjedde med fjorårets sølv-vinnere? Målet var å nå til topps denne gangen med et vel så sterkt lag på papiret. Etter naborival SIFs degradering forelå endelig MIFs sjanse til å markere seg som Buskeruds eneste storlag, men noe gikk galt. Etter en svak åpning lysnet det midt i sesongen, bl.a. med seier mot RBK borte og mot Viking hjemme, men med høsten kom tilbakefallet og endelig degradering.

Laget ender på nest siste plass, bare med jumbo Rosenborg bak seg. En trøst er likevel Europacup-deltagelse etter fjorårets sølvplass. Det ble likevel en trøst med bismak å møte selveste Bayern München. Tross et forsterket forsvar måtte amatørene tåle et sviende 8-0 tap på Olympiastadion. Returkampen på Ullevål ga 4-0 til det tyske storlaget med Rummenige og Gerd Müller i storform. Det ble nesten noe symbolsk over denne kampen, siden det første griseværet meldte seg denne kvelden, etter at Østlandet hadde badet i sol i nærmere en måned. Dermed ble publikumstallet bare 5000 og ikke mer enn så vidt balanse i regnskapet. Det var det!

1978: Opprykk med Ivar Hoff.

MIFs bandy-juniorer tar norgesmesterskapet med historiens største finaleseier, nemlig 16 -0 over Ullern. A-laget følger opp med nytt seriemesterskap, men taper for Ullevål i NM-finalen.

På skifronten tar Gunnar Ove Vigdal 4.-plassen i sin klasse i hovedlandsrennet.

Fotballtrener Ivar Hoffs disiplin og autoritet bidrar på sin side til MIF-opprykk til eliten igjen, foran FFK og Vard. Men laget går på en smell allerede i 2. runde med 4-3 mot Brummundal. Nytt finaleoppgjør for juniorlaget, men må denne gangen melde pass for Molde i Rosenes by.

1979: Bandysuksess - til semi'n i fotball - men nytt nedrykk.

Året starter med dobbeltmesterskap i bandy, idet laget sikrer seg både seriemesterskapet og NM. I finalen slo vi Ullevål 7-4. Som året før hevder klubbens friidrettsjenter seg, bl.a. ved å ta lagpokalen for beste klubb i Fjordløpet.

På fotballsiden ble laget svekket da flere sentrale spillere ga seg eller forlot klubben, mens andre sleit med skader. Laget endte på nest siste plass. En publikumsmagnet var likevel "mjøndalsgambieren" Saihou Sarr - "Mjøndalens sorte perle", som var kommet til klubben i - 76.

Et nytt finalespill ville ha vært et plaster på serie-såret, og sjelden har cup-optimismen vært større i Mjøndalen foran møte med "nykomlingen" Haugar. Men rundt 10.000 på tribunene kan konstatere at lagets to hodesterke engelskmenn avgjør kampen med 3-1 til vestlendingenes fordel.

1980: En fantastisk jubileumspresang : Endelig eget klubbhus!
MIF feirer sin 70-årige historie.

MIF feirer sin 70-årige historie. Klubbens egne medlemmer kan i anledning jubileet overrekke en fantastisk og etterlengtet presang : Eget klubbhus, som betegnes som ett av Norges flotteste. Det er vel verd å merke seg at klubbens nye storstue ble reist på dugnad av medlemmene.

Endelig får MIF-folket et samlingssted, med festsal, kafeteria, møterom og kontorer. En severdighet ble også premiesamlingene, med foreningens kongepokaler på hedersplass.

Samme år ble en gammel idè satt ut i livet, nemlig Wildenveymarsjen, som raskt utviklet seg til distriktets mest populære turmarsj, nettopp med start og innkomst på klubbhuset, som kunne tilby så vel en dusj etter turen, som kaffe "mifler" og tørstedrikke. Bandylaget erobrer både serie- og norgesmesterskap og henter hjem en ny kongepokal til klubbhuset.

I skisporet merker vi oss ungjentene Evelyn Bekkestad og Merete Henninen. Evelyn hevder seg også i junior-NM med 8.-plass på 3000-m. på bane. Eli Larsen blir nr. 7 på 1500-metersløpet i samme stevne. MIFs stafettlag for kvinner hevder seg med glans dette året.

Dessverre blir det motgang på fotballbanen, og laget også må tilbringe neste sesong i 2.-divisjon, hakket under vår fornemste serie. Men nok en gang viser bruntrøyene sine gamle kunster i cupen. Lagets nye ballfantom , Per Terje Markussen, er høyst delaktig i lagets avansement til kvartfinalen mot Brann i deres egen hule. Men i et oppgjør som kunne minne om en vannpolokamp, blir det 2-0-tap for et relativt urutinert MIF- mannskap.

1981: Stafett-triumfer og nytt opprykk med Ivar Hoff.

MIF-jentene fortsetter å hevde seg både i skisporet, på banen og i terrenget. Først og fremst merker vi oss navnene Bente Høibakk, Evelyn Bekkestad og Merete Henninen. I Holmenkollstafetten kan vårt stafettlag på jentesida notere seg for en respektabel 13.-plass, og i Slotts-stafetten blir MIF-jentene nummer 6. Men kanskje vil tredjeplassen i NM i terrengløp bli stående som den beste prestasjonen, med Evelyn Bekkestad, Merete Henninen og Eli Larsen som klubbens representanter. Det blir videre seire i Porselensstafetten, Tyrvingstafetten og Sponestafetten. Altså en imponerende innsats av MIFs unge ski- og friidrettstalenter.

MIF-AVISA kommer i gang igjen med Erling Boldvik som redaktør. Når det gjelder lagidrettene tar bandylaget sitt 6. seriemesterskap på like mange år, men må se seg slått av nabo og "oppkomling" Solberg i finalen med 4-2. På fotballfronten er det langt fra lystelig å innse at sentrale spillere som Boye Skistad, Egil Solberg og Saihou Sarr har lagt inn årene. Men likevel makter Ivar Hoff, tilbake som MIF-trener, å føre fotballaget til 1.-divisjon på ny, egentlig en utrolig prestasjon av brumlebassen fra Lillestrøm, som med sine kraftuttrykk skremte kjerringer og unger vekk fra treningene.

Men i cupen går det dårlig. Det blir et ydmykende 3-1-tap allerede i 2. runde for Sogndal. Innen foreningens indre krets er det viktig å nevne at mangeårige formann, Helge Clausen, "Mr. Mjøndalen personlig", utnevnes til æresmedlem.

1982: Sportslig allsidighet og nytt bandy-NM.

MIFs bandylag er i siget og tar sitt 5. NM siden 1969! På skifronten fortsetter klubbens skitalenter å imponere. Evelyn Bekkestad tar 4.-plassen og Bente Høibak blir nr. 8 i sine klasser i NM på ski. Merete Henninnen tar en fin 7.-plass i hovedlandsrennet. På guttesiden begynner hopptalentet Clas Brede Bråthen å gjøre seg bemerket, det samme gjelder Frode Larsen i langrennsporet. Det blir også nye stafett-triumfer for friidrettsjentene som ender øverst på pallen hele sju ganger i løpet av sesongen!!

Tarald Larsen, klubbens friidretts-talsmann, med mange år som aktiv og administrator bak seg, mottar Norges Friidrettsforbunds ettertraktede diplom.

Fotballaget går hardt ut og ligger på topp sammen med Viking før ferien, men faller av og ender på 7.-plass. Mest dramatisk ble kvartfinaleoppgjøret mot Brann i Bergen. Etter to flotte skåringer fra Odd Johnsens gullfot, overtar Brann føringa i 2. omgang og snur kampen til 4-2. MIF-AVISAs utsendte medarbeider, Arve S.Karlsen, sitter skjelvende på benk 17 sammen med en liten MIF-koloni og er vitne til samtlige mål på nært hold.

1983: - Ny nedur og kvartfinale med århundrets dommertabbe.

De mest oppløftende resultatene står MIFs yngre garde for. Clas Brede Bråten fortsetter å hoppe godt og tar en suverèn 1.-plass i hovedlandsrennet. Skijentene Merete Henninen og Evelyn Bekkestad plasserer seg fint i Norges-cupen og i junior-NM i Holmenkollen.

Før våren setter inn, erobrer bandylaget et nytt seriemesterskap, men må finne seg i tap for SSK i semifinaleoppgjørene. De hvit-svarte fra "Ælva" synes nå å ha overtatt Drafns rolle som MIFs sterkeste utfordrer. Lokaloppgjørene skaper i hvert fall ny bandyinteresse med rundt 1000 brølende publikumere på tribuner og snøkanter.

På friidretts-arenaene fortsetter klubbens ungdommer å hevde seg, særlig i de lokale staffettene. Bl.a. går vandrepokalen i "Sætre-rundt-staffetten" til MIFs odel og eie.

Men fotballfolket må bare innse at trener Bjørseths lederstil passer dårlig inn i MIF-tradisjonen, og for en gang skyld fikk en MIF-trener reisepass før sesongslutt og ble erstattet av duoen Fyrand/Skistad. Men heller ikke de kan forhindre en ny tur ned med heisen, og en helgrå fotballsesong er over. Men tradisjonen tro biter laget godt fra seg i cupen, og utrolig nok blir det kvartfinale mot Moss på N.E. Stadion.

MIF taper for årets cupmester i denne kampen, men det er ikke en gang patriotisk å påstå at århundrets dommertabbe var med avgjøre kampen til mossekråkenes fordel. En linjemann med kveldssola i øynene, ser ikke at et mosseinnlegg går i bøylen og rett til værs, og er altså ute av spill. Mif-forsvaret rusler følgelig i god tro ut i posisjon for målspark, mens smarte Brede Halvorsen benytter seg av virvaret og setter ballen i mål, og 2-1 til østfoldingene !! Mifguttenes fortvilte protester blir til ingen hjelp: Skåringen blir godtatt….

Men MIF sender selvsagt sitt gratulasjonstelegram til årets cupmestre : Moss.

1984: Bandyens 10. kongepokal - og nytt fotball-opprykk!!

Bandyguttene henter hjem sin 10. kongepokal etter en oppvisningskamp mot Stabæk i finalen. I skisporet blir det 14.-plass i damestaffetten i NM i Hof, og nok en gang hevder Merete Henninen og Evelyn Bekkestad seg sterkt i junior-NM.

Fortsatt gode friidrettsresultater i stafettløp. For øvrig merker vi oss glimrende resultater av Gjermund Henriksen i kulestøt, Line Rasmussen på 800 m og Mertete Henninen på 3000. Vi må heller ikke glemme landets sprekeste veterankvinne, nemlig utrolige Anny Bratlie, som tar 3 gull i sin klasse i VM, som bare er begynnelsen på flere kommende mesterskap. I et gateløp i Mjøndalen stiller både Grethe Waitz og Ingerid Kristiansen til start.

Ny gladmelding fra fotballbanen: Tore Fyrand drar i gang både humør og "sambafotball" - som ender med heisturen opp til toppserien igjen. Tross "årelating", må vi ikke glemme at MIF dette året kan skilte med stortalenter som Arnt Kortgaard, Kai Petter Johansen, Tom Gulbrandsen, Per Terje Markussen og Odd Johnsen, de to sistnevnte presseomtales som fotballens Knoll og Tott.

Men opprykket henger i en en meget tynn tråd. Det avgjørende slaget står mot Sogndal på Fosshaugane, og kampen synes tapt etter 3-1 til hjemmelagt bare ti minutter før slutt! Utrolig nok makter bruntrøyene det "umulige", nemlig å utligne til 3-3, etter skåringer av Robert Holtungen og Per Terje Markussen, som like runder sin opppasser og netter bak Frode Grodås bare sekunder før fløyta går.

Og opprykket er et faktum!