MIF's historie » 1927-1936

SØK

Kontaktinfo MIF

Mjøndalen IF
Hagatjernveien 17
3050 Mjøndalen
post@mif.no

Billettkjøp kamper Mjøndalen Fotball

Kontakt oss

Ansatte fotball

Grasrotandelen

MIFs historie 1927-1936

1927: Østlandsmestere !

Den senere så legendariske fotballspilleren Einar "Gubbe"Andersen debuterer for Norge i en landskamp mot Danmark. I cupen blir det nok et tap for sterke Odd i 3. runde. Det første forsøket på å skape et omfattende seriesystem i fotball, Østlandsligaen, blir dannet, og MIF blir Norges første "seriemester" foran Ørn og Odd (-27/28)

1929: To MIF-skåringer i Idrætsparken.

Norges første landskamp-suksess mot Danmark i Idrætsparken i København kan først og fremst tilskrives MIF-spilleren Erling Andersen, senere ordfører i N.Eiker, som satte inn 2 av Norges mål i den oppsiktsvekkende 5-2 seieren. "Gubbe" var også med og gjorde seg bemerket. Et norsk prøvelandslag samme år stilte med hele 4 mif-spillere i løperrekka, nemlig 4-blad Andersen, brødrene Sigurd, Arthur og Gubbe, samt Erling med samme etternavn. Den eneste ikke-mjøndøl var fra Sten Moe fra Fredrikstad.

1930: Østlandsmestere igjen - og NM til bandyfolket.

Klubben blir Østlandsmestre for annen gang, foran Lisleby og Sarpsborg. Erkerivalen Odd, får stryk med 6-1 i innbyrdes oppgjør.

På Marienlyst i Drammen møter MIF det østerrikske laget Rapid- Wien i vennskaps-kamp i anledning foreningens 20-års-jubileum. Kampen endte med 5-3 til gjestene, etter at våre gutter hadde holdt østerrikerne til 3-3 langt ut i 2. omgang. MIF viser seg forut for sin tid ved å ansette en engelsk fotballtrener. Bandylaget, som for en stor del består av lagets fotballspillere, vinner sitt første NM.

1931: Til finalen for annen gang.

Ny cupfinale for bruntrøyene, men tap for Odd med 3-1 i Larvik Likevel er MIF i ferd med å innlede en lang rekke meritter i cupen og derved markere seg som ett av landets beste cup-lag i årene som kommer. Tre mif-gutter : Gubbe Andersen, Ingolf Olsen og Bjarne Pettersen var med på Norges landslag, som slo Sverige 2-1 på Ullevål. Ny skandinavisk publikumsrekord med 30.000 tilskuere på tribunene !

1932: Den store propagandaturnèen.

Norges Fotballforbunds propagandaturnè til Nord-Norge blir gjennomført, og Mjøndalens bruntrøyer blir utpekt som ambassadører på turen som varte i 14 dager. Opprinnelig var Odd førstevalget, men NFF kom til at MIF spilte "bedre fotball på instruksjonsmessig basis. Turen langs kysten ble en stor suksess, og på hver en havn ble Norges kommende fotballhelter hilst med jubel og hornmusikk. Ikke minst ble Gubbe gjenstand for virak, som en av fotballens første kjendiser i Norge. Av lagets 9 kamper gikk samtlige Mjøndalens vei.

1933: Endelig Norgesmestre !

Dette året blir historisk for klubben fra industristedet ved Drammenselva i og med at de erobrer sitt første cupmesterskap i og med 3-1-seieren over Viking på Ullevål, og bringer derved den første kongepokal i fotball til hjembygda. Dette var også den første radio-overførte norske cupfinalen i Norge. En slags "Guinnes-rekord" blir satt ved at laget vinner samtlige av sesongens 30 kamper, med målforskjellen 144 - 26 !!! Det er historisk interessant å merke seg følgende vedtak i hovedstyret : " Kvinder gives forsøksvis adgang til at bli medlemmer af MIF. De skal foreløpig ? sortere under friidrrætsgruppen. Kontingent kr 2,- "

1934 : Ny cuptriumf - og "Norges dyreste straffe"

En ny cupbragd av fotballaget, som for annet år på rad blir norgesmestere ved å slå Sarpsborg med 2-1 etter ekstraomganger i Trondheim. Avgjørelsen falt bare 4 minutter før slutt. En hands i sarpeforsvaret førte til det som senere ble omtalt som "Norges dyreste straffe", da en omkamp ville ha gitt forbundet ca. 50.000, - kroner i ekstrainntekter i den tids kroneverdi, et millionbeløp i våre dagers penger. Det var MIFs nye storstjerne, Jørgen Hval, som plasserte ballen bak sarpekeeperen.

1936: Da MIF slo "Bronselaget"

Bruntrøyene velges som "sparringparter" for det norske fotball-landslaget som skal delta i olympiaden i Hitlers Tyskland. Hele Drammensområdet er i opprør, siden ikke en eneste MIF-spiller er tatt ut på landslaget. Og debatten raser på sportsidene.

Desto større ble MIF's triumf på Marienlysts gress i Drammen, der Gubbe Andersen avgjorde kampen til MIF's fordel ved å skåre kampene eneste mål. Denne ydmykelsen fører til returkamp på Ullevål, der "bøndene" skulle slås for en hver pris. Stortalentet Reidar Kvammen blir hentet inn fra Stavanger, men til liten hjelp. MIF tar ledelsen og går opp til 2-0, men kampen ender til slutt 2-2.

Det hører med til historien at MIF ikke fikk lov av forbundet å bytte inn en skadet spiller og måtte spille halve kampen med ti - og en "halv" mann. At det var selveste bronselaget MIF sammenlagt slo 3-2, ble en aldri så liten fjær i hatten for hele distriktet. I cupen spiller laget seg igjen helt fram til finalen, men Fredrikstad er det beste laget og vinner 2-0 på Ullevål.