Nyheter » 2011 » Mars » 8 til 12 år er gullalderen

SØK

Kontaktinfo

Mjøndalen Idrettsforening
Fotball Utviklingsavdelingen
Solløsgata 15
3050 MJØNDALEN

E-post:
Akademi: arne.marcussen@mif.no
Barn og ungdom:
guri_stenvag@hotmail.com

Org.nr.:937 739 443

Spørsmål om medlemsskap,
faktura o.l. sendes til
​fotball.medlem@mif.no

2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - Desember

8 til 12 år er gullalderen


08.03.2011

Til diskusjon og refleksjon. Innlegget er postet i Aftenposten av tidligere MIF spiller Thierry Kopp. Trykk overskriften for å lese innlegget. NFF`s tilsvar(postet 08.03) kan du lese ved å trykke "les mer"

Innlegg fra Aftenposten

 

Tilsvar fra NFF :

Norsk barnefotball matcher de fleste
[ 08/03/2011 21:39 ]

NFF er kritisk til hvordan kommersielle krefter utfordrer barne- og ungdomsfotballen. I en artikkel på Fotball.no tar fagansvarlig for trener- og aktivitetsutvikling i breddeavdelingen i NFF Øyvind Larsen (bildet) og breddesjef Alf Hansen et oppgjør med mytene om norsk barnefotball gjennom fremlegging av en del fakta.

"Barne- og ungdomsfotballen er NFFs flaggskip. Over 24 000 lag og 270 000 spillere er aktive i våre klubber gjennom treninger, seriespill og turneringer. Både internt og eksternt blir vi daglig utfordret på verdier, aktivitetsnivå og treningsinnhold. Det er flott. Dette stimulerer til refleksjon og videreutvikling. Barne- og ungdomsfotballen blir også utfordret av kommersielle krefter. Våre klubber, frivilligheten og ikke minst spillere er et potensielt marked for næringsvirksomhet og profitt.

I Aftenposten Aften torsdag 03.03.11 ble NFF utfordret av en slik aktør, Norsk Fotballakademi.

NFF kommer med et motsvar 08.03.11 i samme avis. På grunn av tilmålt spalteplass er våre argumenter for den norske barnefotballmodellen avkortet. Her er hele motsvaret.

Barnefotballen matcher de fleste


Hvordan er så status pr. dato i barne- og ungdomsfotballen:


• Vi er desidert den største barne- og ungdomsidretten i Norge. Dette gjelder også for jentene.
• Vi er den idretten i Norge som rekrutterer breiest uavhengig av sosial-, økonomisk- og etnisk bakgrunn.
• Vi er den idretten som rekrutterer breiest uavhengig om du bor i by eller bygd, på øst- eller vestkant.
• Vi er det landet i Europa som har flest fotballag og fotballspillere i forhold til det totale befolkningsgrunnlaget.
• Vi er det landet i Europa som har flest kunstgressbaner i forhold til det totale befolkningsgrunnlaget.


Med dette bakteppet gjør våre klubber og tillitsvalgte en formidabel jobb dag ut og dag inn i fotballnorge og er en avgjørende bidragsyter til at sluttproduktet – landslagene - har prestert som de har gjort i 2010:

• A-landslaget – herrer topper sin pulje og ligger på 11. plass på FIFA- rankingen
• A-landslaget – kvinner var av de første som kvalifiserte seg inn til VM – sluttspillet og ligger stort sett alltid på ”topp 6” på FIFA – rankingen
• U – 19, – 17 og – 15 gutter har kvalifisert seg til UEFA – mellomspill
• U – 15 – gutter har spilt jevnt mot Portugal, Frankrike og Nederland
• U – 19 jenter har kvalifisert seg til UEFA – mellomspill
• Vi er best i Norden på de aldersbestemte landslag

 

All honnør til landslagspillere, Olsen, Landsem & co, men jammen skal dere som jobber i barne- og ungdomsfotballen ta deres del av æra for framgangen!


Hvert år når marssola titter fram og tåka ligger tjukt i Kollen, går Norsk Fotballakademi til frontalangrep mot NFF og barnefotballen. Det er leit – for det er mange dyktige fotballtrenere i Norsk Fotballakademi som bidrar med god fotballaktivitet for en promille fotballspillere i Oslo vest og Asker og Bærum. Som sammen med særs mange dyktige fotballtrenere i 24 222 lag bidrar med god fotballaktivitet for 272 251 barn og ungdomsspillere rundt om i det ganske land.

 

Vi trenger et mangfold i fotballpåvirkning. Norsk Fotballakademi er en bidragsyter. Norsk Fotballakademis tilnærming er å gi et forsterket tilbud til ungene som har kommet lengst i sin utvikling. De argumenterer for en elitetenking og med et kommersielt fundament ønsker de å løfte kvaliteten i norsk fotball.


NFF skal ikke i dette innlegget kritisere kommeriselle tilbud, enten det er fotballakademier eller fotballskoler, for det faglige nivået og kvaliteten på trenerne. Vi kan imidlertid advare mot tidlig selektering og en vridning mot elitetenking for de yngste i Norge. Vi kan argumentere for en breddetilnærming i barnefotballen og vi kan synliggjøre at det i NFFs faglige fundament er kvaliteter til å ta vare på alle som vil spille fotball og til å dyrke fram talenter.


Trener- og spillerutvikling er sentralt i det faglige samarbeidet mellom UEFA nasjonene. NFF evalueres kontinuerlig og vi har fått UEFAs kvalitetsstempel. Vi ligger på topp 6 av 53 medlemsnasjoner i så henseende.


Norge ligger i føresetet internasjonalt med en spillsentrert læringstilnærming til god ferdighetsutvikling. De store fotballnasjonene Spania, Tyskland og Nederland har den samme filosofien.

NFF er i tillegg det landet i Europa som har utviklet flest støtteverktøy til trenernes verktøykasse de to siste årene. I mai vil vi i tillegg presentere en nasjonal rammeplan med konkret treningsinnhold ned til øktforslag for aldersgruppene 6 – 8, 9 – 10 og 11 – 12 år.


I barnefotballen vil vi ha flest mulig med. Dels fordi dette er forenlig med vår viktigste grunnverdi; alle er like mye verdt. Dels fordi dette er en verdi i seg selv. Og dels fordi det er helt umulig å identifisere hvem som blir best til slutt. Spillerne har ulik utviklingskurve- i beina og hue.

Alle skal derimot ikke behandles likt. Gjennom vår grunnverdi nr. 2: hold spillerne i flytsonen skal spillerne få en tilpasset fotballopplæring ut fra sine forutsetninger. Gjennom differensiert trening på feltet – i sine klubbmiljø.


Vi ønsker i tillegg at våre spillere skal spille så mye fotball de bare orker. Vi tilrår våre klubber å tilrettelegge for mye fotball innen og på tvers av årstrinnene. Samtidig ønsker vi at de som har lyst til det - går langrenn eller spiller bandy.


Vår fotballmodellen byr på mange utfordringer. Det krever ikke minst en klubb som gir et like godt fotballtilbud om du er 7, 9 eller 11 år. Dette setter krav til klubbutvikling og trenerutdanning Og det krever – ikke minst kunnskaper om formidling på barnas premisser.


Vi vet det er mange veier som fører fram - for de få - som lykkes.
Fotballens forttrinn og egenart har vært – og er det fortsatt: den rekrutterer uavhengig av sosial-, geografisk-, økonomisk- og etnisk bakgrunn. Derfor kommer våre idoler blant annet fra Vadsø, Grue og Kristiansund.


Det er ikke tilfeldig at Norsk Fotballakademi profilerer seg sjøl - med å rakke ned - i mars. Nå skal 6 -7 åringer rekrutteres til 4200.- pr. snute i kvartalet. Tenk hva disse pengene – dog i et mindre omfang – hadde generert i klubber ved å ansette trenere og trenerutviklere.

Vi kan selvsagt hente deler fra ”den franske fotballskolen”. Den elitistiske filosofien henter vi ikke. Det gavner verken flest mulig – lengst mulig – eller best mulig.

 

Ett tankekors til slutt.

Både i toppidretten og næringslivet måles kvalitet gjennom resultater. Norge har gjort det meste galt og Frankrike det meste riktig. Frankrike har 10 ganger så mange innbyggere som oss.

Det bør bli rått parti, men fakta er:

11.08.10 Norge – Frankrike 2 – 1
08.03.11 Norge nr. 11 på FIFA – ranking

Frankrike nr. 19 på FIFA – ranking"

 

 
Våre samarbeidspartnere