MIF's historie » 1910-1927

SØK

Kontaktinfo MIF

Mjøndalen IF
Hagatjernveien 17
3050 Mjøndalen
post@mif.no

Billettkjøp kamper Mjøndalen Fotball

Kontakt oss

Ansatte fotball

Grasrotandelen

MIFs historie 1910-1927

1910: Stiftelesesåret.

Mjøndalen Idrettsforening blir stiftet den 22. august

1915: En verdensrekord!

Verdens lengste skihopp fram til da blir målt til 54 meter! Det var medisinstudenten Amble Ommundsen som sto for bragden i den nye Vikkollbakken i Mjøndalen. Men hovedstadspressen tviler og skriver om egne "Vikkollmetre".

1918: Debut i cupen.

Mjøndalen IF deltar i fotball-NM for første gang og står for en liten sensasjon ved å slå etablerte Kristiania Fotballklubb (seinere Skeid) med 3-2 i første runde! I 3. runde ble det 5-0 tap for etablerte Lyn, Oslo.

1921: Mot Odd for første gang.

MIF spiller seg fram til 3. runde. Bygdelaget, rettere sagt "arbeiderguttene" fra Eiker holder storfavoritten Odd på pinebenken med 1-1 etter hele 4 ekstraomganger!! Men i omkampen i Skien ble det 5-1 til "oddærane". Dette ble det første av mange dramatiske møter mellom de to klubbene i årene som fulgte.

1923: 6-0 over et tysk lag.

Alle må innse at Drafn fortsatt er distriktets dominerende lag, men tross seier over de grønnkledde fra Drammen i innbyrdes oppgjør, taper MIF for Skiold (Drammen) i kampen om kretsmesterskapet. Husk at kretsmesterskapet på denne tid var en viktig, lokal triumf for klubbenes A, B og C-lag. I cupens tredje runde var det likevel Drafn som ble for sterke og vant 3-1 over sine naboer lengre oppe langs elva. For første gang i historien møtte våre fotballgutter et utenlandsk lag, nemlig det tyske Union-Altona. Til alles overraskelse vant Eiker-laget hele 6-0. Man kan faktisk stille spørsmålet om norsk klubbfotball på den tid hevdet seg på godt europeisk nivå ?

1924: Gjennombruddet - til finalen med for lange knotter.

En virkelig sensasjon i årets cup inntreffer ved at MIF slår Branns stjernegalleri, ( "halve landslaget"), og MIF i sine nye brune drakter, spiller seg fram til selve cupfinalen i Trondheim, der de må bite i gresset for erkerivalen Odd med 3-0. Det hører med til historien at mjøndalsguttene ble beordret til å skifte knotter like før kampstart, kanskje en av de mest dramatiske innledningsminutter som har forekommet til en norsk cupfinale, siden samtlige 132 knotter måtte fjernes med tang og nye slås på igjen ved hjelp av en hammer og en lest på deling. Dette året blir MIFs brune trøyer godtatt av NFF. Samme år debuterer klubben i 7- mannsbandy ( -1924-1925), som da sorterte under Ishockyforbundet.

1925: 7-1 over Viking.

MIF møter Viking for første gang i fotballhistorien i cupens 3.runde, men skuffer et forventningsfullt Stavanger-publikum, som må innse at resultatet blir 0-0. De hadde tross alt ventet seg mer av ett av Østlandets beste lag. Men MIF viste sin klasse i omkampen ved å nedsable rogalendingene hele 7-1!