MIF's historie

SØK

Kontaktinfo MIF

Mjøndalen IF
Hagatjernveien 17
3050 Mjøndalen
post@mif.no

Billettkjøp kamper Mjøndalen Fotball

Kontakt oss

Ansatte fotball

Grasrotandelen

MIFs historie fram til 1985

I likhet med for eksempel Lillestrøm og Sogndal er det fotball folk flest også forbinder med stedsnavnet Mjøndalen.

av Arve S. Karlsen

Allerede før århundreskiftet ble det drevet organisert idrett i Mjøndalen, først i "Skiløberforeningen", senere døpt om til "Mjøndalen Skiklub". Den første Mjøndalen Idrettsforening ble stiftet i 1906, men måtte innstille på grunn av en gjeld på Kr. 98,50!! "Nye" MIF ble stiftet den 22. august 1910 og feiret sitt 90-års-jubileum i 2000.

Selv om Mjøndalen Idrettsforening er en allidrettsklubb, er det fotballen som har gjort navnet kjent over hele landet. I likhet med for eksempel Lillestrøm og Sogndal er det fotball folk flest også forbinder med stedsnavnet Mjøndalen. Det skyldes ikke minst at klubben, tross sine bølgedaler, har hevdet seg med styrke helt fra 1920-årene av.

Før vi går i gang med de viktigste høydepunktene i klubbens historie, er det vel verd å merke seg at MIF var den første klubben utenom byene som ble norgesmestre. Det samme gjaldt Europacupen, der MIF debuterte mot Cardiff i 1969 og var altså vertskap for waliserne, som gjestet N. Eiker Stadion med John Toshack i spissen. Altså første europacup-kamp på en "bygdearena" : Nedre Eiker Stadion. Senere har klubben møtt både Bayern Mûnchen og Werder Bremen, og vant overraskende 1-0 mot sistnevnte på Weser Stadion i 1989 Av andre engelske gjester på N. Eiker Stadion kan nevnes Wolverhampton og Leicester.

Yngre lesere bør merke seg at før og etter krigen var det først og fremst cupkampene norsk fotball dreide seg om. Vi må helt fram til 1970-årene før serien fikk en tilsvarende posisjon og prestisje.

Likevel kan MIF også rose seg av å bli landets første "seriemestre"- i det minste Østlandsmestre - ved at laget vant den såkalte Østlandsligaen to ganger allerede på slutten av i 20-årene - i det første forsøket på å få til et omfattende seriesystem i Norge i tiden før kommunikasjonene gjorde det mulig å samle landet til ett fotballrike.

Ski er klubbens eldste gren, mens bandy er den avdelingen som relativt sett har hevdet seg best. Så ønsker vi deg god tur i reisen tilbake i MIF-historien!